Resultaat RE1.1Meer werken in de geest van de nieuwe Omgevingswet
We hebben dit gedaan door:
De activiteiten voor de gemeentelijke Omgevingsvisie verliepen ondanks de coronacrisis volgens planning. We zijn bezig geweest met het bestuurlijk traject van de 3 hoofdonderdelen van de Omgevingsvisie; de Waardenkaart, Speerpunten en Reisgids. Het laatste kwartaal van 2020 is benut om de eerste versie van de Omgevingsvisie met het bestuur te bespreken. Met de raad zijn bijeenkomsten gehouden, met als doel om de eerste versie van de Omgevingsvisie vrij te geven voor participatie. Vaststelling van de Omgevingsvisie is nu gepland in het laatste kwartaal van 2021.
De volgende resultaten zijn verder behaald:
- Het 'parapluplan 1e tranche' is in 2020 vastgesteld, maar deze is vanwege een beroepsprocedure nog niet onherroepelijk. Het parapluplan is het eerste gemeentedekkende omgevingsplan voor de gemeente Schagen en een aanloop naar een volledig omgevingsplan.
- Er is gewerkt aan (de voorbereiding van) drie bestemmingsplannen die als omgevingsplan worden opgesteld, te weten:
- 'Project verzamelplan': bundeling van verschillende gemeentelijke ruimtelijke projecten.
- 'Verzamelplan initiatieven': bundeling van verschillende ruimtelijke plannen van initiatiefnemers.
- 'Parapluplan 2e tranche': plan waarin voor verschillende thema’s die betrekking hebben op de gehele gemeente uniforme regels worden gegeven.
- Gemeente Schagen is in het 4e kwartaal 2020 aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het kan nu, naast het ontvangen van aanvragen en meldingen (STAM koppeling) ook toepasbare regels publiceren (STTR koppeling). De aansluiting voor het Omgevingsplan (LVBB koppeling) is gelegd. Voor dit laatste zijn standaarden en het programma zelf nog in ontwikkeling.
- Het college heeft in december 2019 besloten in te stemmen met het 'projectplan aanpak stikstof'. Dit is een eigen ecologische gebiedsgerichte aanpak van de stikstofproblematiek. Hierdoor hoopt de gemeente dat vertragingen voor bouwinitiatieven wordt voorkomen. Voor de beoordeling van stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden is een beleidslijn ontwikkeld. Deze wordt voortdurend aangepast aan de hand van de laatste regelgeving, inzichten en jurisprudentie op dit gebied. In 2020 heeft de gemeente op verschillende niveaus (regionaal, provinciaal en landelijk in VNG-verband) meegepraat en meegedacht over oplossingen voor de stikstofproblematiek. Samen met de gemeente Bergen, de provincie en enkele natuurorganisaties wordt gewerkt aan het opstellen van een gebiedsgerichte aanpak stikstof. Die gericht is op enerzijds het mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen en anderzijds op het verminderen van de stikstofdepositie, het bijdragen aan natuurherstel en het treffen van herstelmaatregelen in de nabijgelegen Natura 2000- gebieden.
De resultaten dragen bij aan verbetering van de relatie inwoner - gemeente en vertrouwen in de gemeente.
Indicator:
Geen recente indicator beschikbaar