Domein ruimte en economie

Doelen en resultaten

Resultaat RE3.1Meer ruimte voor bedrijvigheid

We hebben dit gedaan door:
De gemeente heeft zo goed als mogelijk geprobeerd haar ondernemers tegemoet te komen en te helpen tijdens de coronacrisis. We hebben dit onder andere gedaan door het verruimen van de terrassen voor de horeca, het kwijtschelden van de huur voor ondernemers die tijdens sluiting van de horeca niet open konden (zoals de strandexploitanten), het terugbetalen van leges bij niet doorgaan van evenementen, het opschorten van de betaaldata voor toeristenbelasting en marktgelden en uitstel van de BIZ bijdragen. Er zijn door de gemeente ook veel extra aanvragen omgevingsvergunningen verwerkt.

De volgende resultaten zijn verder bereikt:

  • Het bestemmingsplan Pallas is in 2020 vastgesteld en onherroepelijk geworden. Stichting Voorbereiding Pallas-reactor heeft een coördinatieverzoek bij de gemeente Schagen ingediend. De raad heeft op 17 december 2020 hier positief op besloten. Alle benodigde stukken worden nu uitgewerkt.
  • Het Solarlab van TNO Energietransitie (voorheen ECN) is gevestigd op de Energy & Health Campus. Het bestaande gebouw voldeed ruimtelijk en installatietechnisch niet aan de eisen. In 2020 is begonnen met de nieuwbouw.
  • 11 september 2020 is het tweede Afsprakenkader ondertekend door Stichting ECN, NRG, Stichting PALLAS, Staatsbosbeheer, Gemeente Schagen, Provincie Noord-Holland, Ministerie van Economische Zaken en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Met dit tweede Afsprakenkader spreken partijen af om de samenwerking te continueren voor de periode 1 september 2020 tot 31 december 2022, en zich in te spannen voor de verdere ontwikkeling van de Energy & Health Campus.
  • De gemeente heeft zich in 2020 ingezet om de vestiging en ontwikkeling van innovatieve bedrijven, zoals Shine, te bevorderen. We hanteren hierbij het rode loper principe: we stellen de vraag van de ondernemer centraal. We willen het bestaande bedrijfsleven en potentiële nieuwe bedrijven op alle fronten zo goed mogelijk faciliteren.
  • Voor het eerst zijn er kavels verkocht op bedrijventerrein Lagedijk De Lus. In 2020 is er ook een voorlopig koopovereenkomst getekend en zijn 4 reserveringsovereenkomsten voor kavels afgesloten.
  • De Regionale behoefteraming bedrijventerreinen is opgeleverd. Dit vormt de basis waarop regionale afspraken kunnen worden gemaakt. Deze afspraken gaan onder andere in op behoud en versterking van bedrijventerreinen en de vraag welke economische ontwikkeling gewenst is in de regio.
  • De toekomststrategie Witte Paal is vastgesteld. Hiermee kan de gemeente nieuwe functies op Witte Paal toestaan die oorspronkelijk niet passen binnen het bestemmingsplan. Hiermee draagt de gemeente bij aan een toekomstbestendig bedrijventerrein.
  • Er zijn 5 vergunningen verleend voor in totaal de huisvesting van 105 arbeidsmigranten. De locatie Lagedijk De Lus is nog in beeld voor de grootschalige huisvesting. Vezet in Warmenhuizen heeft een concept aanvraag ingediend. Daarnaast wordt voor het park Zwanenwater (Schagerbrug) een bestemmingsplan in procedure gebracht om de reeds bestaande huisvesting van 300 buitenlandse werknemers te legaliseren.  
  • Hoorne Vastgoed is voor het centrumgebied Waldervaart met een nieuw plan gekomen, waarbij men onafhankelijk is van de overige ontwikkelingen in het centrumgebied. Deze wijziging maakt de centrumontwikkeling minder ingewikkeld. Het stedenbouwkundig plan en grondexploitatie Centrumontwikkeling Waldervaart worden voorbereid binnen de planning van het projectverzamelplan.
  • Makado heeft de uitvoerende aannemer geselecteerd en er kan worden gestart met de uitvoeringswerkzaamheden.

De resultaten dragen hoofdzakelijk bij aan toename van zinvol werk.

Indicator:
Geen recente indicator beschikbaar.

Deze pagina is gebouwd op 04/30/2021 09:17:53 met de export van 04/30/2021 09:06:00