Resultaat SG1.2Er is ondersteuning en jeugdhulp voor onze inwoners die dat nodig hebben
Met veel jongeren gaat het goed. Slechts een klein deel heeft hulp- of ondersteuning nodig. Wij zorgen ervoor dat deze jongeren passende maatwerkvoorzieningen krijgen. Op die manier nemen wij de belemmeringen om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer zo veel mogelijk weg.
We hebben dit gedaan door:
Er zijn sinds de tweede tussenrapportage, naast de hieronder genoemde punten, geen nieuwe ontwikkelingen te melden.
In november is tijdens een themabijeenkomst zowel lokaal als regionaal beeldvormend gesproken over de toekomst van de Jeugdzorg Plus. De opdracht is gegeven dat in 2021 de tweede fase van de Jeugdzorg Plus wordt gerealiseerd. Dit is hulp zonder geslotenheid en op vrijwillige basis. Dit betekent concreet dat per direct alle overeengekomen diensten ingezet kunnen worden:
- drie studio’s en één appartement in Horizon-locatie Antonius;
- intensieve ambulante behandeling door een multidisciplinair team;
- specialistisch zorgaanbod door andere aanbieders onder zorgregie van Horizon;
- therapeutische gezinsvormen;
- intensieve gezinsbehandeling op twee locaties in Hoorn;
- JouwzorgPlus op Horizon-locatie Antonius;
- onderwijszorgtraject.
- Wij bieden Veilig Thuis aan via de GGD: advies geven en meldingen aannemen over onveilige thuissituatie van inwoners van 0-100 jaar. Onderzoeken naar onveiligheid in de situatie en hierover advies geven aan inwoners en professionals of doorzetten naar onderzoek door de Raad van Kinderbescherming. Monitoren van meldingen over huiselijk geweld. Men levert een inspanning tot afname van het aantal gevallen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
- Het regionale contractmanagement voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering is ingericht.
- Voor de crisisdienst, die door een consortium van aanbieders wordt uitgevoerd, is de opdracht gegeven scenario's uit te werken hoe een Integrale Crisisdienst voor jongeren van 0-23 kan worden gerealiseerd. Er is geen meerwaarde de doelgroep te verbreden van 0-18 naar 0-23 jaar. Wel heeft de crisisdienst jeugd en Veilig Thuis opdracht gekregen om een uitwerkingsscenario op te stellen voor één crisisteam jeugd in NHN. Hiermee zetten we een eerste stap naar een verbreding van de doelgroep van 0-100 jaar. We werken zo meer toe naar één loket voor inwoners en professionals om advies, consultatie en hulp te krijgen wanneer er sprake is van een crisissituatie.
- Door de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 als gevolg van de corona pandemie heeft de eerste toetredingsronde in 2020 niet plaatsgevonden. Er was wel een toetredingsronde in het najaar van 2020. De contracten worden afgesloten tot 1 januari 2024.
- Door de corona pandemie is het inkooptraject voor JGGZ uitgesteld naar 2021 en zijn de lopende contracten verlengd.
- De pilot praktijkondersteuners jeugd GGZ in de huisartsenpraktijken loopt naar tevredenheid en het contract met Vicino is hiervoor verlengd.
Indicator:
De inwoners waarderen de maatschappelijke zorg met een rapportcijfer van 6,7 (streefcijfer was 6,6) (waarstaatjegemeente.nl)