Resultaat SG2.3Het veiligheidsbewustzijn bij burgers is vergroot, zowel op het sociale als het fysieke vlak
Schagen is een veilige, gezonde, leefbare en duurzame gemeente en wil dat blijven. Om het veiligheidsbewustzijn te vergroten en te behouden, voert de gemeente diverse taken uit op het gebied van veiligheid enerzijds en van vergunningverlening, toezicht en handhaving in de fysieke leefomgeving anderzijds. Dat doet zij samen met vele partners zoals politie, de veiligheidsregio, de omgevingsdienst, de provincie en andere gemeenten in Noord-Holland. Maar nog belangrijker, dat doet de gemeente samen met haar bewoners, ondernemers, instellingen en bezoekers. Ondermijning en onveiligheid, zowel objectief als subjectief, worden in deze samenwerking actief en integraal bestreden.
We hebben dit gedaan door:
De uitvoering op de vakgebieden Veiligheid, Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VVTH) wordt beschreven in een jaarlijks uitvoeringsplan. Begin april is besloten de bestrijding van de verspreiding van het coronavirus te prioriteren boven de andere uitvoeringsprioriteiten. Op coronabestrijding is integraal ingezet. De evenementen die doorgang konden vinden en de horeca hebben extra aandacht gekregen en zijn zo goed mogelijk gefaciliteerd. De extra inzet van toezicht en handhaving waar en wanneer zich de meeste problemen voordoen, bleek helaas het gehele jaar nodig. Alle extra inzet is ten koste gegaan van in de begroting opgenomen aandacht voor de kroonopgaven uit het VVTH-beleid en ondermijning. Over de effecten van coronabestrijding op de uitvoering van VVTH-taken is de raad apart geïnformeerd.
De inwoners waarderen de sociale en fysieke veiligheid met een rapportcijfer van gemiddeld 7,1 (Waarstaatjegemeente.nl).
Indicator: Schagen scoort een 6,75 op sociale veiligheid (het Nederlands gemiddelde is 6,55)