Domein samenleving en gezondheid

Doelen en resultaten

Resultaat SG1.3Waar nodig biedt de gemeente (tijdelijk) ondersteuning om te kunnen voorzien in eigen levensonderhoud of te participeren naar vermogen

Het is voor mensen belangrijk betrokken te zijn bij de samenleving en hun omgeving. Het hebben van zinvol werk draagt daar aan bij. Als betaald werk niet mogelijk is, biedt participatie in de samenleving voldoening en zingeving door vrijwilligerswerk of betrokkenheid bij activiteiten, door beschut werk of loonkostensubsidie. Zo dragen deze activiteiten bij aan zinvol werk, deelname aan het maatschappelijke leven en betekenisvol contact met anderen. Daardoor vermindert eenzaamheid.

We hebben dit gedaan door:
Er zijn sinds de tweede tussenrapportage, naast de hieronder genoemde punten, geen nieuwe ontwikkelingen te melden.

  • Door corona en de daaropvolgende rijksmaatregelen heeft in 2020 één in plaats van twee toetredingsronden plaatsgevonden voor de contracten voor begeleiding van mensen die een traject naar werk of participatie volgen.
  • Als gevolg van corona en de daarop volgende rijksmaatregelen was het in 2020 bijzonder lastig uitvoering te geven aan de begeleiding bij  toeleiding naar werk, door het wijkteam en onze re-integratiepartners.

Na medio maart vielen stages, werkervaringsplaatsen, trainingen etc. stil. Re-integratiepartners hebben afgelopen jaar  hun werkwijze zo ver mogelijk omgevormd naar digitale begeleiding, dan wel op 1,5 meter.  De re-integratieconsulenten van het wijkteam hebben binnen deze context de focus vooral op de meest kwetsbare mensen en op hen die intrinsiek gemotiveerd waren.

  • In 2020 hebben wij geanticipeerd op de nieuwe wet inburgering, op verzoek van de minister, door al voorzieningen te ontwikkelen en aan te bieden, zoals combi-trajecten taal-werk en intensiveren van regievoering op trajecten van statushouders. Er is door sommige samenwerkingspartners ingezet op deels omvormen van ook de begeleiding aan deze groep naar een (deels) digitaal aanbod. Hier wordt steeds meer ervaring mee opgedaan.
  • Het aantal aanvragen om bijstand in de noodzakelijke kosten van levensonderhoud is in 2020 ten opzichte van 2019 fors gestegen. In 2019 hadden we 161 en in 2020 226 aanvragen. Deze stijging is zonder enige twijfel corona gerelateerd.  Deze cijfers zijn in lijn met  de landelijke cijfers.
  • In december heeft u besloten dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan het werk kunnen met loonkostensubsidie bij de GrGa. Ook deze mensen hebben zo in de toekomst de garantie voor het vinden van een werkplek.
  • Een nieuwe CAO (m.n. secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioenvoorziening) voor de mensen die in een dienstverband onder de GrGa werken is nog niet in 2020 afgesproken door de vakbonden. Dit is begin 2021 pas gerealiseerd en kan vanaf dan pas worden doorgevoerd.

Indicator:
Personen met een bijstandsuitkering: aantal per 1.000 inwoners: 23,3 1e kwartaal 2020 (waarstaatjegemeente.nl)

Deze pagina is gebouwd op 04/30/2021 09:17:53 met de export van 04/30/2021 09:06:00