Resultaat SG3.2Voor inwoners die (tijdelijk) niet zelf kunnen voorzien in hun zorg is een vangnet van maatwerkvoorzieningen beschikbaar
Wij maken het mogelijk dat inwoners naar vermogen kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. Ook dragen we bij aan het verbeteren van (betekenisvol) contact en het verminderen van eenzaamheid.
We hebben dit gedaan door:
Er zijn sinds de tweede tussenrapportage, naast de hieronder genoemde punten, geen nieuwe ontwikkelingen te melden.
Voor de toename van aanvragen van maatwerkvoorzieningen verwijzen wij naar het overzicht met onder- en overschrijdingen.
Dagbesteding en begeleiding
In het voorjaar van 2020 was de dagbesteding gesloten, groepsbijeenkomsten waren niet mogelijk. Woonzorggroep Samen heeft toen in samenwerking met Geriant en Wonen plus Welzijn een noodopvang opgezet in de nieuwe Nes. Cliënten voor wie het wegvallen van de dagbesteding problematisch was, konden individueel opgevangen worden. 1 op 1 werd hier toen ondersteuning aan geboden.
In 2020 is een aantal gesprekken gevoerd met diverse aanbieders uit de gehandicaptenzorg en de verpleeg- en verzorgingshuis instellingen. Dit om te praten over de coronamaatregelen in combinatie met begeleiding/ dagbesteding. De (financiële) zorgen van aanbieders zijn besproken en er is uitleg gegeven over de compensatie maatregelen die toen ingezet waren door het Rijk. Aanbieders zijn in deze gesprekken ook aangemoedigd om met elkaar te zoeken naar oplossingen en van elkaar te leren. Uitgangspunt was dat we allemaal in een fase zaten waar we nog nooit ervaring in hebben opgedaan.
Deze gesprekken werden door de aanbieders als heel prettig ervaren en lopen ook in 2021 nog door.
Beschermd wonen
De decentralisatie van de middelen Beschermd Wonen is met een jaar uitgesteld en daarmee ook het vaststellen van regionale afspraken.
Indicator:
De inwoners waarderen de maatschappelijke zorg met een rapportcijfer van 6.7 (streefcijfer was minimaal 6,6) (waarstaatjegemeente.nl)