Domein leefomgeving en duurzaamheid

Doelen en resultaten

Resultaat LD3.1Energietransitie naar duurzame energie

Ons doel is te komen tot 49% CO2-reductie in 2030 en 95% CO2-reductie in 2050. Dat betekent dat dan alle benodigde energie voor elektriciteit, warmte, en mobiliteit duurzaam wordt opgewekt, zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

We hebben dit gedaan door:

Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord
In het eerste kwartaal van 2020 hebben we met inwoners en ondernemers nagedacht over locaties in Schagen waar we wel of geen wind- of zonne-energie kunnen of willen opwekken. Alle inbreng hebben we samen met de andere deelgebieden bij elkaar gebracht in de concept RES Noord-Holland Noord. Van eind april tot eind september 2020 kon iedereen reageren op de concept Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord (hierna: RES NHN). De raad heeft op 15 september wensen en bedenkingen bij de concept-RES NHN gegeven. Deze zijn allemaal verwerkt in een reactienota. Het college heeft december 2020 ingestemd met de reactienota RES NHN.

Fonds voor zonneparken
Het Fonds voor Zonneparken is in maart 2020 opgericht. Iedere bewoner, instelling, vereniging, stichting en ondernemer in gemeente Schagen kan vanaf december 2020 een subsidie aanvraag indienen. Projecten en initiatieven op het gebied van energiebesparing, duurzame energie, circulaire economie of vergroening van de leefomgeving komen in aanmerking voor een bijdrage uit het fonds. Het Fonds Zonneparken gemeente Schagen wordt beheerd door de Schager Uitdaging en op dit moment zit er € 20.000,- in het Fonds.

Zon op 't Zand
Mei 2020 is het project Zon op 't Zand succesvol afgerond. Er zijn op 9 bedrijfsdaken meer dan 1.213 zonnepanelen geplaatst. Dit initiatief is gestart door Zakenclub ’t Zand en mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, gemeente Schagen en Ontwikkelingsbedrijf NHN.

Verduurzamen verenigingsgebouwen
Alle verenigingsgebouwen in Schagen hebben de mogelijkheid gekregen om te verduurzamen door de realisatie van zonnepanelen. De meeste verenigingen hebben aangegeven gebruik te willen maken van deze regeling. Diverse verenigingen hebben al uitvoering gegeven aan de maatregelen.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
Met dit project verduurzamen we 30 gemeentelijke vastgoed objecten, elk jaar ca. 10 stuks.
We geven het goede voorbeeld door in al onze gebouwen alle duurzame maatregelen te treffen die zich binnen 15 jaar terugverdienen. Hiermee gaan wij verder dan de wettelijk vereiste 5 jaar. De eerste nationale aanbesteding voor zonnepanelen is afgerond, gegund en in uitvoering.

Energy Challanges
In 2020 heeft Basisschool De Ark deelgenomen aan de Energy Challenge, waarin kinderen zijn uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor duurzaamheid op hun school.

Indicator:
Jaarlijks wordt de Energiemonitor Schagen opgesteld en aan het college en de raad aangeboden. In de Energiemonitor 2020 worden cijfers tot en met het jaar 2018 gepresenteerd. Dit is het meest recente jaar waarvoor de Klimaatmonitor alle gegevens beschikbaar heeft.
De Energiemonitor geeft inzicht in de besparing van ons energiegebruik en het percentage duurzame energieopwekking ten opzichte van de rest van Nederland. Dit leidt tot de volgende conclusies:

  • Het energieverbruik is tussen 2010 en 2018 met ongeveer 4% afgenomen. De daling is voornamelijk het gevolg van gedaald gasverbruik in woningen en van gedaald energieverbruik in de commerciële dienstverlening.
  • Vergelijking van het energieverbruik en de duurzame energieproductie leidt tot de conclusie dat in 2018 de duurzame energieproductie overeenkwam met ongeveer 8% van het totale energieverbruik. Daarmee loopt Schagen voor op het nationale gemiddelde van 7,4% duurzame energieproductie.
  • De totale CO2-uitstoot die is gerelateerd aan het energieverbruik van de gemeente is sinds 2010 met 2% gedaald. Deze afname vloeit – net als bij het energieverbruik – grotendeels voort uit een daling in de sector Woningen.
Deze pagina is gebouwd op 04/30/2021 09:17:53 met de export van 04/30/2021 09:06:00