Domein leefomgeving en duurzaamheid

Doelen en resultaten

Resultaat LD3.3Klimaatadaptief maken van de omgeving

Ons doel is een klimaatbestendige en water robuuste leefomgeving in 2050. Dat betekent dat de leefomgeving dan zodanig is ingericht dat de gevolgen van klimaatverandering (heviger neerslag, hitte, langdurige droogte, verzilting en overstromingen) niet leiden tot onacceptabele schade.

We hebben dit gedaan door:

Op weg naar een klimaat bestendige Noordkop
In 2020 is gestart met de regionale werkgroep klimaatadaptatie, om de provinciale notitie klimaatadaptie uit te werken. Vanuit klimaatateliers is inhoud gegeven aan de verschillende deelgebieden: duurzame en veilige infrastructuur, vitaal platteland en leefbare kernen. Het doel is om in lijn met de vraag vanuit het landelijke programma ‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie’ (DPRA) een uitvoeringsagenda op te leveren. Om zo aanspraak te maken op impulsgelden die aan regio’s ter beschikking worden gesteld. De uitvoeringsagenda wordt medio 2021 aan de verschillende gemeenteraden in onze regio Kop van Noord-Holland aangeboden. Er is dan tevens een daadwerkelijke verbinding gelegd met het programma ‘De Kop Werkt’ om de integraliteit en samenhang tussen de verschillende onderwerpen die er zijn te bevorderen.

Op weg naar een klimaat bestendig Schagen
Voor Schagen is een analyse gemaakt per deelgebied naar de relatieve gevoeligheid van verschillende thema’s die rond klimaatverandering genoemd worden: waterveiligheid (overstroming vanuit zee), wateroverlast (door extreme regenval), droogte (neerslagtekort) en hitte (lang extreem warm). Deze analyse is een hulpmiddel bij het samenstellen van de gemeentelijke meerjarenplanning. Door bij ontwerp en inrichting van de (openbare) ruimte rekening te houden met de veranderingen van het klimaat, houden we de leefbaarheid van onze omgeving op peil en verhogen we de kwaliteit van de (openbare) ruimte.

Riolering en leefbaarheid kernen
De afgelopen jaren is er veel werk besteed aan gegevensbeheer. Ook de gegevens van de riolering zijn geactualiseerd. Hierdoor is het nu mogelijk om aansluiting te vinden bij de meerjaren onderhoudsplanning en zullen de kernen Callantsoog, Tuitjenhorn, Warmenhuizen, Waarland en de wijk Groeneweg in de kern Schagen als eerste op het functioneren van de riolering worden onderzocht. In 2020 is hiertoe in het samenwerkingsverband afvalwaterketen Noordkop een Programma van Eisen en een aanbestedingsprocedure opgezet. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het voorkomen van extreme regenbuien, de doorrekening van de rioleringsbuizen en de koppeling met het maaiveld. Het maaiveld zal meer ingericht moeten worden op het opvangen en vasthouden van regenwater. Begin 2021 heeft dit geleid tot gunning aan een adviesbureau.   

Door bij ontwerp en beheer van de riolering rekening te houden met de veranderingen in het aanbod van (huishoudelijk afval-) water is de leefbaarheid van onze omgeving geborgd. Door het betrekken van het maaiveld om de extreme regenval én droogte die ontstaan door veranderingen van het klimaat, houden we de leefbaarheid van onze omgeving op peil en verhogen we de kwaliteit van de (openbare) ruimte.

Indicator:
Eind 2020 hebben we met de regio (gemeenten, provincie en hoogheemraadschap) via stresstesten, risicodialogen en een uitvoeringsagenda in beeld wat onze opgave is en kunnen we hier ook op gaan monitoren.

Deze pagina is gebouwd op 04/30/2021 09:17:53 met de export van 04/30/2021 09:06:00